Przepis na babka z jabłkami 📖

Składniki:
- 250 g masła
- 1,5 szklanki cukru
- 4 jajka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka wanilii
- 4 jabłka
- 1 łyżka cukru pudru (do posypania)

Wykonanie:
1. Masło powinno być miękkie, więc należy je wyjąć wcześniej z lodówki.
2. W dużej misce umieszczamy masło i 1,5 szklanki cukru. Miksujemy mikserem na gładką masę.
3. Dodajemy po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu.
4. Stopniowo dodajemy mąkę (wsypując po 1/2 szklanki) oraz proszek do pieczenia, cały czas mieszając.
5. Następnie dodajemy mleko i wanilię, mieszając do połączenia składników.
6. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
7. Dodajemy jabłka do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką.
8. Wylewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 60 minut (do suchego patyczka).
10. Po upieczeniu wyjmujemy babkę z piekarnika i studzimy.
11. Przed podaniem babkę posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

babka jablkami
babka fit
babka thermomix
babka gotowana
babka na oleju