Przepis na babka limonkowa 📖

Składniki:
- 250g masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- skórka oraz sok z 2 limonek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. W dużym naczyniu rozpuść masło i odstaw je do ostygnięcia.
2. Dodaj cukier i jajka, dokładnie wymieszaj.
3. Dodaj jogurt, skórkę oraz sok z limonek i ponownie wymieszaj.
4. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wymieszaj, aż składniki dokładnie się połączą.
5. Formę do babki wysmaruj masłem i posyp mąką. Wlej do niej przygotowane ciasto.
6. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz babkę przez około 60 minut w temperaturze 180°C.
7. Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
8. Gotową babkę limonkową można polać cukrowym lukrem lub posypać delikatnie cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

tartę limonkową
babka fit
babka spirytusowa
babka jablkowa
babka jablkami