Przepis na babka marmurkowa 📖

Składniki:
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru waniliowego

Przygotowanie:
1. Oddziel białka od żółtek i ubij żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

2. Dodaj mleko i olej, mieszając cały czas.

3. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj dokładnie.

4. Oddziel od masy około 1/3 i wymieszaj z kakaem.

5. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywno.

6. Delikatnie wymieszaj ubite białka z większą częścią masy.

7. Wlej ciemną masę i delikatnie wymieszaj ją z resztą ciasta.

8. Wlej ciasto do natłuszczonej i wysypanej mąką formy do pieczenia.

9. Piecz babkę w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut.

10. Wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Podobne przepisy

babkę marmurkową
wilgotną babkę marmurkową
babkę marmurkową z olejem
babka fit
babka tygrys