Przepis na babka piaskowa z rodzynkami 📖
Składniki:- 250 g masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka rodzynków
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj masło oraz cukier do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji.
2. Dodawaj jajka po jednym, cały czas mieszając.
3. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
4. Dodawaj mąkę do masy masłowo-jajecznej, naprzemiennie z mlekiem, zaczynając i kończąc na mące.
5. Wbij ekstrakt waniliowy oraz dodaj rodzynki. Delikatnie wymieszaj.
6. Przełóż masę do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę.
7. Wstaw babkę do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około 50-60 minut, aż będzie ładnie zrumieniona i upieczona. Sprawdź gotowość patyczkiem – jeżeli wyjdzie suchy, można wyjąć babkę z piekarnika.
8. Po upieczeniu wyjmij babkę z formy i pozostaw do wystudzenia przed podaniem.
Smacznego!