Przepis na babka ucierana 📖

Składniki:
- 250g masła
- 250g cukru
- 4 jajka
- 300g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:
1. Masło powinno być miękkie, więc należy je wcześniej wyjąć z lodówki i pozostawić do rozpuszczenia.
2. W dużej misce ubijamy masło z cukrem, aż do uzyskania jednolitej masy.
3. Dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
4. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy.
5. Na koniec dodajemy mleko i znów dokładnie mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto.
6. Foremkę do babki smarujemy masłem i obsypujemy mąką, aby ciasto nie przykleiło się do formy.
7. Przekładamy ciasto do formy, wyrównujemy wierzch.
8. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut, lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek babki będzie suchy.
9. Po upieczeniu babkę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
10. Gotową babkę możemy posypać cukrem pudrem przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

babkę ucieraną
szarlotkę ucieraną
babkę ucieraną z rodzynkami
babkę ucieraną z kakao
babkę ucierana cytrynowa