Przepis na mokrą babkę cytrynową 📖

Składniki:
- 200g masła
- 2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
- skórka otarta z 2 cytryn
- sok wyciśnięty z 1 cytryny

Przygotowanie:
1. W dużym naczyniu umieść masło i cukier, a następnie ucieraj je mikserem do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Dodaj do masy jajka, jeden po drugim, ciągle mieszając.
3. Teraz przesiej mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodaj do mokrej masy.
4. Dodaj również mleko, ekstrakt z cytryny, skórkę otartą z cytryn oraz sok z jednej cytryny. Mieszaj dokładnie, aby składniki dobrze się połączyły.
5. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
6. Wysmaruj formę do babki masłem i obsyp ją mąką.
7. Przelej przygotowaną masę do formy.
8. Umieść formę w nagrzanym piekarniku i piecz przez około 50-60 minut, lub do momentu, gdy włożony do środka patyczek wyjdzie czysty.
9. Gdy babka jest gotowa, wyjmij ją z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
10. Po wystudzeniu, możesz posypać babkę cukrem pudrem lub udekorować polewą cytrynową.

Smacznego!

Podobne przepisy

babkę cytrynowa mokra
babkę mokrą
mokrą babkę czekoladową
mokrą babkę waniliową
babkę cytrynową