Przepis na babkę cytrynowa na oleju 📖

Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- skórka starta z 1 cytryny
- sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

1. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
2. W drugiej misce ubij jajka razem z cukrem, aż masa stanie się puszysta.
3. Dodaj do miski z jajkami mleko, olej, sok i skórkę cytrynową. Całość dokładnie wymieszaj.
4. Stopniowo wsypuj suchą mieszankę mąki z proszkiem do masy jajecznej, dokładnie mieszając na gładkie ciasto.
5. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy do babki.
6. Umieść formę w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku i piecz przez około 40-50 minut, aż babka nabierze złocistego koloru.
7. Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
8. Gdy babka całkowicie ostygnie, delikatnie ją wyjmij z formy i podawaj w kawałkach.

Smacznego!

Podobne przepisy

babkę cytrynową
babkę cytrynową wilgotną
babkę cytrynową piaskową
babkę cytrynowa mokra
babkę cytrynową z mascarpone