Przepis na babkę cytrynową z olejem 📖

Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 4 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 2 cytryn
- sok wyciśnięty z 1 cytryny

Przygotowanie:
1. Najpierw rozgrzej piekarnik do 180°C, a następnie przygotuj formę do pieczenia, którą wysmaruj masłem i wysyp mąką.
2. W dużej misce wymieszaj suchą mąkę z proszkiem do pieczenia.
3. W innym naczyniu ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
4. Dodaj do utartych jajek olej roślinny, mleko, otartą skórkę z cytryn oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj.
5. Stopniowo wlaczaj suchą mieszankę mąki z proszkiem do mokrych składników. Mieszaj, aż składniki dokładnie się połączą, ale nie mieszaj ich zbyt długo, aby babka miała lekką konsystencję.
6. Przelej ciasto do przygotowanej formy do pieczenia.
7. Wstaw formę do rozgrzanego wcześniej piekarnika i piecz przez około 50-60 minut. Sprawdź czy jest gotowa, wkłuwając w nią patyczek, który powinien być suchy po wyjęciu.
8. Gdy babka jest gotowa, wyjmij ją z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Następnie wyjmij babkę z formy i podawaj pokrojoną na plasterki.

Smacznego!

Podobne przepisy

babkę cytrynową
babkę ucierana cytrynowa
babkę gotowaną cytrynową
babkę wielkanocną cytrynową
babkę jogurtowo cytrynową