Przepis na babkę gotowaną cytrynową 📖

Składniki:
- 250 g masła
- 2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z 2 cytryn
- sok wyciśnięty z 1 cytryny

Przygotowanie:
1. W rondlu rozpuszczamy masło i studzimy.
2. W dużej misce mieszamy cukier oraz jajka, aż uzyskamy jednolitą masę.
3. Do masy jajecznej dodajemy przestudzone masło oraz sok i skórkę cytrynową. Całość dokładnie mieszamy.
4. Następnie, stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, na przemian z mlekiem. Wszystko dobrze mieszamy, aż do uzyskania jednolitego ciasta.
5. Formę babkową lub keksówkę smarujemy masłem i posypujemy mąką.
6. Ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do garnka z gotującą się wodą.
7. Babkę gotujemy pod przykryciem w kąpieli wodnej przez około 1,5 - 2 godziny. Starajmy się, aby woda z garnka nie wlewała się do ciasta.
8. Po upływie czasu, wyjmujemy babkę z garnka, ostudzamy i delikatnie wyjmujemy z formy.
9. Gotową babkę można polukrować lub udekorować skórką cytrynową.

Smacznego!

Podobne przepisy

babkę cytrynową
wilgotną babkę cytrynową
babkę cytrynową wilgotną
babkę ucierana cytrynowa
babkę wielkanocną cytrynową