Przepis na babkę gotowaną małą 📖

Oto prosty przepis na babkę gotowaną małą:

Składniki:
- 250g masła
- 250g cukru
- 5 jajek
- 350g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100ml mleka

Przygotowanie:
1. W misce utrzyj masło z cukrem na gładką masę.
2. Dodaj jajka po jednym, cały czas mieszając.
3. Powoli wsypuj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając.
4. Dodaj ekstrakt waniliowy i stopniowo wlej mleko, dalej mieszając, aż całość będzie dobrze połączona.
5. Formę do babki (małą) wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto.
6. Postaw formę na dużym garnku z gotującą się wodą (tak, aby dno formy nie dotykało wody) i przykryj pokrywką.
7. Gotuj babkę na średnim ogniu przez około 2 godziny.
8. Sprawdź, czy babka jest gotowa, wkładając w nią wykałaczkę – jeśli wyjść z niej sucha, to ciasto jest gotowe.
9. Wyjmij babkę z formy i odstaw do ostygnięcia przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

babkę gotowaną
babkę gotowaną cytrynową
babkę gotowaną na parze
wilgotną babkę gotowaną
babkę gotowaną z kakaem