Przepis na babkę gotowaną z kakaem 📖

Składniki potrzebne do przygotowania babki gotowanej z kakaem:

- 250 g masła
- 250 g cukru
- 5 jajek
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g kakao
- 250 ml mleka

Przygotowanie:

1. Masło w temperaturze pokojowej utrzyj mikserem, a następnie dodaj stopniowo cukier, kontynuując mieszanie do uzyskania jednolitej konsystencji.

2. Dodaj pojedynczo jajka do masy, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.

3. Wsyp mąkę pszenną do miski, dodaj proszek do pieczenia i kakao. Wymieszaj suche składniki.

4. Stopniowo dodawaj mieszankę suchych składników do masy jajecznej utworzonej w poprzednich krokach. Cały czas mieszaj, aby wszystko dobrze się połączyło.

5. Wlej mleko do masy i delikatnie wymieszaj, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.

6. Formę do babki lub keksówki wysmaruj masłem i posyp mąką, aby zapobiec przywieraniu ciasta do dna formy.

7. Przelej przygotowaną masę do formy i wyrównaj jej wierzch.

8. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz babkę przez około 45-55 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Sprawdzaj gotowość na suchy patyczek, który po włożeniu powinien wyjść suchy.

9. Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie wyjmij z formy i podawaj.

Podawaj babkę gotowaną z kakaem jako deser lub na podwieczorek! Smacznego!

Podobne przepisy

wilgotną babkę z kakaem
babkę gotowaną
wilgotną babkę gotowaną
babkę gotowaną na oleju
babkę gotowaną cytrynową