Przepis na wilgotną babkę gotowaną 📖

Składniki:
- 250g masła, miękkiego
- 250g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 375g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250ml mleka

Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj masło i cukier, aż uzyskasz jednolitą masę.
2. Dodaj jajka do masy i dokładnie wymieszaj.
3. Dodaj cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mieszaj powoli, aż składniki się połączą.
4. Stopniowo dodawaj mleko i kontynuuj mieszanie, aż ciasto będzie gładkie i jednolite.
5. Przełóż ciasto do natłuszczonej i wysypanej mąką formy do babki.
6. Wstaw babkę do dużego garnka z gotującą się wodą (będzie to tzw. kąpiel wodna) i gotuj na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż babka będzie gotowa. Sprawdzaj gotowość przy pomocy patyczka do szaszłyków - jeśli patyczek wychodzi suchy, to babka jest gotowa.
7. Gdy babka jest gotowa, ostrożnie wyjmij ją z garnka i pozwól jej ostygnąć przez kilka minut.
8. Delikatnie wyjmij babkę z formy i odstaw ją do całkowitego ostygnięcia na kratce.
9. Serwuj wilgotną babkę gotowaną na ciepło lub zimno, według własnych preferencji. Możesz ją również polać lukrem, posypać cukrem pudrem lub ozdobić ulubionymi owocami. Smacznego!

Podobne przepisy

wilgotną babkę
babkę wilgotną
wilgotną babkę czekoladową
wilgotną babkę marmurkową
wilgotną babkę piaskową