Przepis na babkę jaglana 📖

Składniki:
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną opłukać pod bieżącą wodą, a następnie ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić.
2. W osobnym garnku podgrzać mleko wraz z masłem, aż masło się rozpuści. Ostudzić.
3. W misce utrzeć jajka z cukrem waniliowym i cukrem. Dodać ostudzoną kaszę jaglaną oraz mleko z masłem. Wymieszać.
4. Stopniowo dodawać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Całość dokładnie wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto.
5. Formę do babki (o pojemności około 2 litry) natłuścić masłem i posypać bułką tartą. Wylać do niej przygotowane ciasto.
6. Wstawić formę do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piec przez około 60-70 minut, aż babka nabierze złocistego koloru i będzie sucha wewnątrz. Sprawdzić suchym patyczkiem.
7. Po upieczeniu babkę wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Następnie wyjąć z formy i można podawać.

Smacznego!

Podobne przepisy

gofry jaglana
gołąbki z kaszą jaglaną
pierś z kurczaka z kaszą jaglaną
zupę pomidorową z kaszą jaglaną
młodą kapustę z kaszą jaglaną