Przepis na młodą kapustę z kaszą jaglaną 📖
Przepis na młodą kapustę z kaszą jaglaną:Składniki:
- 1 kg młodej kapusty
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka płatków chilli (opcjonalnie)
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Kaszę jaglaną opłucz dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
2. Kapustę umyj pod zimną wodą, usuń z niej głąb i pokrój ją w cienkie paski.
3. Na dużej patelni rozgrzej olej, a następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż przez około 2-3 minuty, aż się zeszkli.
4. Dodaj paseczki kapusty do patelni i mieszaj przez około 5-7 minut, aż kapusta zmięknie.
5. Dodaj ugotowaną kaszę jaglaną do kapusty na patelni i dokładnie wymieszaj. Smaż wszystko razem przez kilka minut, aż składniki się połączą.
6. Dopraw danie solą, pieprzem i ewentualnie płatkami chilli według własnego gustu. Mieszaj jeszcze przez kilka minut.
7. Gotowe danie możesz podawać na gorąco jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa.
Smacznego!