Przepis na babkę jogurtową 📖

Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- 3 jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka skórki startej z cytryny

Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mąkę pszeniczną z proszkiem do pieczenia.
2. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę.
3. Dodaj do masła jajka, jedno po drugim, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
4. Następnie dodaj jogurt naturalny i skórkę z cytryny, kontynuując mieszanie aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Stopniowo dodaj suchą mieszankę mąki do mokrych składników, dokładnie mieszając, aż całość będzie dobrze połączona.
6. Wylej ciasto do natłuszczonej i wysypanej mąką formy na babkę.
7. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut, lub do momentu gdy babka nabierze złotego koloru i w środku będzie sucha po włożeniu patyczka do środka.
8. Po upieczeniu babkę wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia, a następnie wyjmij z formy.

Babka jogurtowa gotowa! Smacznego!

Podobne przepisy

babkę jogurtową z brzoskwiniami
babkę jogurtową z owocami
babkę jogurtową z budyniem
zupę jogurtową
marynata jogurtowa do karkówki