Przepis na zupę jogurtową 📖
Oto prosty przepis na zupę jogurtową:Składniki:
- 500 ml bulionu warzywnego
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 średnia marchewka
- 1 małe ziemniaki
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju roślinnego
- Sól i pieprz do smaku
- Świeże zioła do dekoracji (np. natka pietruszki)
Przygotowanie:
1. Marchewkę, ziemniaka, cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.
2. Na patelni rozgrzej olej i smaż warzywa przez kilka minut, aż będą lekko zrumienione.
3. W międzyczasie w garnku zagotuj bulion warzywny.
4. Dodaj smażone warzywa do bulionu i gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż warzywa zmiękną.
5. Następnie przestudź zupę i zmiksuj ją blenderem na gładki krem.
6. Wsyp jogurt naturalny do miski i powoli dodawaj do niego niewielką ilość zupy, mieszając energicznie. Powtarzaj ten krok, aż jogurt lekko się podgrzeje i wymiesza z zupą.
7. Teraz można wlać mieszankę jogurtową do garnka z resztą zupy i dokładnie wymieszać.
8. Dopraw zupę solą i pieprzem według gustu.
9. Podgrzej zupę na średnim ogniu, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
10. Podawaj gorącą zupę jogurtową udekorowaną świeżymi ziołami, np. natką pietruszki.
Smacznego!