Przepis na babkę jogurtową z budyniem 📖
Składniki:- 200g mąki pszennej
- 150g cukru
- 125g jogurtu naturalnego
- 100g masła
- 4 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z jednej cytryny
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
2. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę.
3. Do miski z masą żółtkową dodaj jogurt, stopione masło oraz otartą skórkę cytrynową. Całość dobrze wymieszaj.
4. Stopniowo dodawaj suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i sól) do miski z masą jogurtową i delikatnie mieszaj, aż składniki się połączą.
5. Budyń waniliowy rozpuść w niewielkiej ilości wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj go do ciasta i ponownie dokładnie wymieszaj.
6. Do ubitych na sztywno białek dodaj ciasto i delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
7. Masę przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Babkę pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez około 50-60 minut, aż nabierze złocistego koloru i w środku będzie sucha.
9. Po upieczeniu babkę wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Gotową babkę jogurtową z budyniem można posypać cukrem pudrem i podawać jako smaczny, aromatyczny deser. Smacznego!