Przepis na babkę kawową 📖

Przepis na babkę kawową:

Składniki:
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml mocnej kawy, ostudzonej

Przygotowanie:
1. Masło powinno być w temperaturze pokojowej. W dużej misce ubij je razem z cukrem na puszystą masę.
2. Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując masę.
3. Stopniowo wsypuj mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość dobrze wymieszaj, aż uzyskasz jednolite ciasto.
4. Wlej schłodzoną kawę i ponownie wszystko wymieszaj.
5. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut, aby ciasto mogło odpocząć.
6. Formę do babki wysmaruj masłem i posyp mąką, aby uniknąć przywierania.
7. Wlej przygotowane ciasto do formy i równomiernie je rozprowadź.
8. Piecz babkę w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 45-50 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone - jeśli patyczek wyciągnięty z babki jest suchy, jest gotowa.
9. Po upieczeniu, wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
10. Gdy babka kawowa będzie całkowicie zimna, można ją podać, posypaną cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

bezę kawową
ciasto beza kawowa
babkę fit
babkę
babkę na święta