Przepis na babkę keksowka 📖

Składniki:

- 250g masła
- 250g cukru
- 4 jajka
- 300g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100ml mleka
- Opcjonalnie: skórka otarta z jednej cytryny lub pomarańczy, rodzynki, posiekane orzechy

Przygotowanie:

1. Masło rozpuszczamy i studzimy.
2. W misce ubijamy cukier oraz jajka, aż uzyskamy jednolitą masę.
3. Dodajemy przestudzone masło i mieszamy.
4. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ekstrakt waniliowy, cały czas mieszając.
5. Wlewamy mleko i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
6. Jeśli chcemy dodać skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy, rodzynki lub posiekane orzechy, dodajemy je teraz i delikatnie mieszamy.
7. Formę keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy mąką, aby ciasto się nie przykleiło.
8. Przelewamy ciasto do formy i wyrównujemy powierzchnię.
9. Panel keksówkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut, aż babka nabierze złocisto-brązowego koloru i będzie sucha wewnątrz.
10. Po upieczeniu wyjmujemy babkę z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
11. Gotową babkę keksówkę można posypać cukrem pudrem przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

chleb keksowka
ciasto marchewkowe keksówka
ciasto czekoladowe keksówka
babkę
babkę fit