Przepis na babkę kisielową 📖
Przepis na babkę kisielową:Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 200g cukru
- 200g masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200ml kisielu o smaku owocowym (np. malinowego lub truskawkowego)
- opcjonalnie: posypka cukrowa do dekoracji
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj formę do pieczenia babki, natłuszczając ją masłem i obsypując mąką.
2. W misce wymieszaj masło i cukier, aż uzyskasz puszystą masę.
3. Dodaj kolejno jajka, mieszając dokładnie po każdym dodaniu.
4. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia, następnie dodaj ekstrakt waniliowy. Łącz składniki, aby uzyskać jednolite ciasto.
5. Przelej połowę ciasta do przygotowanej formy, a następnie wlej połowę kisielu. Powtórz ten krok z resztą ciasta i kisielem.
6. Przy pomocy widelca delikatnie połącz ciasto z kisielem, wykonując ruchy "łabędziej szyi".
7. Włóż formę do nagrzanego piekarnika i piecz babkę przez około 40-45 minut, aż stanie się puszysta i lekko zrumieniona.
8. Wyjmij babkę z piekarnika i ostudź w formie przez kilka minut, po czym przenieś na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
9. Jeśli chcesz, posyp babkę kisielową cukrową posypką przed podaniem.
Smacznego!