Przepis na babkę kręconą 📖
Przepis na babkę kręconą:Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 ml mleka
Sposób przygotowania:
1. Masło powinno być miękkie, więc wyjmij je wcześniej z lodówki i zostaw, aby lekko się roztopiło.
2. W misce połącz mąkę i proszek do pieczenia.
3. Oddziel żółtka od białek jajek.
4. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę.
5. W dużej misce umieść miękkie masło i cukier. Miksuj na wolnych obrotach, aż składniki połączą się ze sobą.
6. Dodaj po jednym żółtku do miski z masłem i cukrem, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
7. Dodaj ekstrakt waniliowy do miski i ponownie wymieszaj.
8. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem do miski z masą jajeczną. Mieszaj delikatnie, aby składniki dobrze się połączyły.
9. Na końcu dodaj ubitą pianę z białek do ciasta, delikatnie mieszając aż składniki się połączą.
10. Przygotuj formę do pieczenia babki, wysmaruj ją masłem i posyp mąką.
11. Wlej ciasto do formy, równomiernie rozprowadzając je.
12. Piecz babkę w temperaturze 180°C przez około 45-50 minut, aż do złocistego koloru i suchej patyczka.
13. Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.
14. Na koniec delikatnie wyjmij babkę z formy i podawaj w kawałkach.
Smacznego!