Przepis na babkę która zawsze wychodzi 📖
Oto przepis na pyszną i zawsze wychodzącą babkę:Składniki:
- 250 g masła (lub margaryny)
- 250 g cukru
- 4 jaja
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
1. W dużym naczyniu umieść masło i cukier. Ucieraj je razem, aż otrzymasz jednolitą i puszystą masę.
2. Dodaj jajka do masy i dokładnie wymieszaj.
3. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia.
4. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do masy jajecznej, naprzemiennie z mlekiem. Cały czas mieszaj, aby uzyskać gładkie ciasto bez grudek.
5. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj jeszcze raz.
6. Przełóż ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy do babki.
7. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz babkę przez około 50-55 minut w temperaturze 180°C. Sprawdź, czy jest gotowa, wkłuwając patyczek - jeśli wychodzi suchy, to babka jest gotowa.
8. Wyjmij babkę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia przez kilka minut.
9. Gdy babka ostygnie, ostrożnie obróć formę i wyjmij babkę na półmisek.
Twoja pyszna i zawsze wychodząca babka jest gotowa do podania! Możesz ją posypać cukrem pudrem lub ozdobić polewą czekoladową według własnego uznania. Smacznego!