Przepis na babkę marmurek 📖

Składniki:
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:
1. W dużej misce utrzyj masło z cukrem, aż powstanie gładka masa.
2. Dodaj jajka - jedno po drugim - dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
3. Następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia, całość dokładnie wymieszaj.
4. Podziel ciasto na dwie części równe części.
5. Do jednej części dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
6. Dodaj mleko do drugiej części ciasta i wymieszaj.
7. Do ciasta z mlekiem dodaj kakao i ponownie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto czekoladowe.
8. Blaszkę na babkę wyłóż papierem do pieczenia i na przemian nakładaj ciasto waniliowe i czekoladowe, tworząc efekt marmurkowy.
9. Wstaw babkę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50-60 minut w temperaturze 180°C.
10. Sprawdź, czy babka jest gotowa - wbij w nią patyczek, jeśli wyjdzie czysty, to znak, że jest już upieczona.
11. Wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
12. Gdy babka będzie całkowicie zimna, można ją podać, posypaną cukrem pudrem. Smacznego!

Podobne przepisy

babkę
babkę fit
babkę na oranżadzie
babkę na święta
babkę na majonezie