Przepis na babkę na budyniach 📖

Składniki:
- 250g masła
- 250g cukru
- 4 jajka
- 300g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
- 500ml mleka
- 2 budynie waniliowe
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:
1. W misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę.
2. Dodawaj po jednym jajku, każde dokładnie mieszając przed dodaniem kolejnego.
3. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy jajecznej, cały czas mieszając.
4. Podziel masę na dwie części. Dodaj do jednej części kakao i 2 łyżki mleka, mieszaj do uzyskania jednolitego koloru.
5. Przełóż ciasto jasne do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy.
6. W rondelku zagotuj 500ml mleka. Podczas gotowania odrobinkę mleka wymieszaj z budyniami oraz cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Pozostałe mleko dodawaj stopniowo do zagotowanego budyniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
7. Na jasne ciasto nałóż warstwę białego budyniu, następnie na to warstwę ciasta z kakao, a potem znowu biały budyń. Powtórz, aż skończą się masy.
8. Piecz babkę w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 60 minut, aż będzie sucha w środku (upewnij się, wkłuwając patyczek do ciasta).
9. Wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed wyjęciem z formy.
10. Gdy babka będzie całkowicie zimna, można ją wyjąć z formy i podawać. Można również posypać cukrem pudrem przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

biszkopt na budyniach
babkę
babkę fit
babkę na oranżadzie
babkę na święta