Przepis na babkę okrągłą 📖

Przepis na babkę okrągłą:

Składniki:
- 250g masła
- 250g cukru
- 4 jajka
- 375g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200ml mleka

Wykonanie:
1. Wymieszaj masło w misce, dodając stopniowo cukier i utrzyj je na gładką masę.
2. Dodaj po jednym jajku, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
3. W osobnej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia.
4. Dodaj mieszankę mąki i proszku do pieczenia do masy masła, cukru i jajek.
5. Do ciasta dodaj ekstrakt waniliowy i mleko, dokładnie mieszając, aż składniki się połączą.
6. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy w kształcie babki.
7. Wstaw formę do wentylowanego piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 45-50 minut, lub do momentu a gdy patyczek wbity w środek wypieku będzie suchy.
8. Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed wyjęciem z formy.
9. Gdy babka całkowicie przestygnie, możesz ją podać posypaną cukrem pudrem lub polaną lukrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

szarlotke okragla
szarlotka okrągła blacha
biszkopt okrągła blaszka
biszkopt okrągła blacha
jabłecznik okrągła blacha