Przepis na jabłecznik okrągła blacha 📖

Składniki:
- 4-5 jabłek
- 150 g masła
- 200 g mąki
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli

1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój je w cienkie plasterki.

2. W misce roztop masło i odstaw do ostygnięcia.

3. W osobnej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól.

4. Do miski z suchymi składnikami dodaj jajka i roztopione masło. Dokładnie wymieszaj, aby powstało jednolite ciasto.

5. Blachę okrągłą (o średnicy około 25 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na niego połowę ciasta. Rozprowadź równomiernie.

6. Na cieście rozłóż pokrojone jabłka, starając się je ułożyć równomiernie.

7. Na jabłka wyłóż resztę ciasta, również rozprowadzając je równomiernie.

8. Wstaw blachę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.

9. Po upieczeniu, jabłecznik wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Następnie można go podać na talerzu, posypać cukrem pudrem i pokroić na kawałki.

Smacznego!

Podobne przepisy

szarlotka okrągła blacha
biszkopt okrągła blacha
jabłecznik duża blacha
jabłecznik z budyniem duża blacha
puszysty jabłecznik duża blacha