Przepis na babkę parzoną 📖
Przepis na babkę parzoną:Składniki:
- 15 dag masła
- 25 dag cukru
- 4 jajka
- 30 dag mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżki kakao
- 2 szklanki gotującej się wody
- 1 łyżeczka rumu
Przygotowanie:
1. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
2. W misce ubijamy cukier z jajkami, aż masa zgęstnieje.
3. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy. Całość dokładnie mieszamy.
4. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao.
5. Formę do babki dokładnie smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
6. Na dno formy wylewamy masę bez kakao, a na nią równomiernie rozprowadzamy masę z dodatkiem kakao.
7. Całość wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C na około 50-60 minut.
8. Babkę po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i delikatnie polewamy rumem.
9. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy.
Smacznego!