Przepis na kiełbasę krakowską parzoną 📖
Przepis na kiełbasę krakowską parzoną:Składniki:
- 1 kg wieprzowego mięsa (łopatka)
- 250 g boczku
- 20 g soli
- 5 g pieprzu
- 2 g majeranku
- 1 g czosnku w proszku
- 1 g kminku
- 1/2 g gałki muszkatołowej
- 1/2 g cukru
Wykonanie:
1. Mięso i boczek pokrój w kostkę i zmiel je w maszynce do mięsa.
2. Dodaj do mięsa sól, pieprz, majeranek, czosnek w proszku, kminek, gałkę muszkatołową i cukier.
3. Wymieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz jednolitą masę.
4. Jeśli używasz naturalnych osłonek, namocz je w wodzie przez kilka minut, a następnie dokładnie opłucz i odcisnij.
5. Wypełnij osłonki przygotowaną wcześniej masą mięsną, dokładnie je związując na obu końcach.
6. Ułóż kiełbasy na delikatnie posypanej mąką desce, aby się nie kleiły.
7. Kiełbasy gotuj przez około 30 minut w osolonej wodzie.
8. Po ugotowaniu wyjmij kiełbaski i delikatnie osusz ich powierzchnię.
9. Gotowe kiełbaski mogą być podane zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego!