Przepis na golonka parzona 📖
Przepis na golonkę parzoną:Składniki:
- 1 kg golonki wieprzowej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
1. Golonkę umyć, oczyścić z nadmiaru tłuszczu i pokroić na mniejsze kawałki.
2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek zgnieść.
3. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić golonkę i obsmażyć na złoty kolor ze wszystkich stron.
4. Dodać cebulę i czosnek, smażyć przez kilka minut aż będą miękkie.
5. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz. Całość wymieszać.
6. Zalać golonkę bulionem, tak aby całość była przykryta.
7. Gotować na małym ogniu przez około 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste. W razie potrzeby dolewać więcej bulionu.
8. Gotową golonkę wyjmować z garnka i podawać wraz z sosem i np. pieczonymi ziemniakami oraz skwaszoną kapustą.
Smacznego!