Przepis na babkę wielkanocną piaskową 📖

Przepis na babkę wielkanocną piaskową:

Składniki:
- 250g masła
- 250g cukru
- 4 jajka
- 250g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- skórka otarta z 1 cytryny
- szczypta soli
- masło do wysmarowania formy
- bułka tarta do posypania formy

Instrukcje:

1. Wymieszaj masło i cukier na gładką masę w dużej misce.
2. Dodaj po jednym jajku, cały czas mieszając, aż składniki się połączą.
3. W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
4. Dodaj stopniowo suche składniki do mokrych, mieszając ciasto delikatnie.
5. Dodaj ekstrakt waniliowy i skórkę otartą z cytryny, dokładnie wymieszaj.
6. Masło wylej do formy, wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
7. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 50-60 minut, lub do momentu, gdy babka nabierze złotego koloru i wykałaczka włożona w jej środek będzie sucha.
8. Wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie przez kilka minut.
9. Wyjmij babkę z formy i przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Twoja babka wielkanocna piaskowa jest gotowa do podania. Smacznego!

Podobne przepisy

babkę cytrynową piaskową
babkę piaskową z majonezem
babkę piaskową dwukolorową
babkę piaskową kakaową
wilgotną babkę piaskową