Przepis na carbonare wloska 📖

Składniki:
- 400g spaghetti
- 200g boczku, pokrojonego w kostkę
- 3 jajka
- 100g tartego parmezanu
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- Sól i pieprz do smaku
- Szczypta czerwonego pieprzu

Instrukcje:
1. Gotuj spaghetti w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente.
2. W międzyczasie, podsmaż boczek na złoto na patelni na średnim ogniu, aż będzie chrupiący. Wyjmij go z patelni, ale pozostaw tłuszcz na patelni.
3. W małej misce, roztrzep jajka i wymieszaj z połową startego parmezanu. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą czerwonego pieprzu. Odstaw.
4. Na tej samej patelni, w której podsmażyłeś boczek, podsmaż posiekany czosnek na średnim ogniu przez około 1 minutę, aż zacznie się lekko rumienić.
5. Kiedy spaghetti będzie gotowe, odcedź je, ale zachowaj niewielką ilość wody z gotowania.
6. Przełóż makaron do patelni z czosnkiem i wymieszaj, aby dobrze połączyć smaki.
7. Dodaj podsmażony boczek do patelni z makaronem i ponownie wymieszaj.
8. Wyłącz ogień pod patelnią i dodaj jajeczno-parmezanową mieszankę. Szybko wymieszaj, aby jajka zaczęły się ściągać, tworząc gładki sos.
9. Jeśli sos jest za gęsty, możesz dodać trochę wody z gotowania makaronu. Kontynuuj mieszanie, aż cały makaron będzie pokryty sosem.
10. Posyp resztą startego parmezanu i odrobiną pieprzu.
11. Podawaj natychmiast i delektuj się włoską carbonarą!

Podobne przepisy

wloska
sos carbonare
fit carbonare
carbonare fix
ala carbonare