Przepis na babkę z ajerkoniakiem 📖
Składniki:- 250g mąki pszennej
- 200g masła
- 200g cukru
- 4 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka ajerkoniaku (likieru orzechowego)
- Opcjonalnie: posypka cukrowa do dekoracji
Przygotowanie:
1. Masło roztopić i wystudzić.
2. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
3. W oddzielnej misce ubić jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym, aż uzyskają puszystą konsystencję.
4. Stopniowo dodawać przesianą mąkę do masy jajecznej, ciągle mieszając.
5. Następnie dodać stopione, wystudzone masło i ajerkoniak. Dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły.
6. Foremkę do babki dokładnie wysmarować masłem i wysypać mąką, aby ciasto się nie przykleiło.
7. Przełożyć przygotowane ciasto do formy i wyrównać wierzch.
8. Opcjonalnie posypać wierzch babki posypką cukrową dla dodatkowej dekoracji.
9. Wstawić foremkę do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piec przez około 50-60 minut lub do momentu, gdy babka nabierze złotego koloru i będzie sucha wewnątrz.
10. Po upieczeniu, wyjąć babkę z piekarnika i wystudzić przed podaniem.
Smacznego!