Przepis na tiramisu z ajerkoniakiem 📖
Składniki:- 250g serka mascarpone
- 3 jajka
- 100g cukru
- 1/2 szklanki mocnej kawy
- 2 łyżki likieru ajerkoniakowego
- ok. 20-24 biszkoptów/sucharków do tiramisu
- kakao do posypania
Przygotowanie:
1. Oddziel białka od żółtek. Ucieraj żółtka z cukrem, aż masa stanie się gładka.
2. Dodaj serek mascarpone do żółtek z cukrem i dokładnie wymieszaj.
3. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj je do masy serowej, powoli i delikatnie mieszając łyżką.
4. W miseczce wymieszaj kawę z likierem ajerkoniakowym.
5. W naczyniu do tiramisu układaj warstwy biszkoptów, przykrywając je kawą z likierem.
6. Na biszkoptach rozsmaruj warstwę masy serowej. Powtórz warstwy biszkoptów, kawy i serka mascarpone.
7. Na wierzch posyp tiramisu kakao, przykryj naczynie i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc).
8. Przed podaniem wyjmij z lodówki, pokrój na porcje i ciesz się pysznym tiramisu z ajerkoniakiem!