Przepis na mazurek z orzechami 📖

Składniki:
- 250g mąki
- 200g masła
- 150g cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g orzechów włoskich
- 4 łyżki miodu
- 200ml słodkiej śmietany
- 100g czekolady do rozpuszczenia

Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej przez sitko do miski, dodaj proszek do pieczenia i cukier. Następnie dodaj masło i żółtka. Wyrob ciasto, aż masa będzie jednolita.
2. Ciasto zawin w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
3. W międzyczasie orzechy włoskie posiekaj na mniejsze kawałki.
4. Wyjęte ciasto podziel na pół - jedną część wykorzystamy na spód, a drugą na kratkę.
5. Spód ciasta rozwałkuj na wymiar formy do pieczenia i przełóż go do formy.
6. Przygotuj masę orzechową - w rondelku rozgrzej miód, dodaj posiekane orzechy i śmietanę. Całość podgrzewaj, aż masa zgęstnieje. Następnie przełóż ją na spód w formie.
7. Drugą część ciasta rozwałkuj i pokrój na paski. Ułóż paski na masie orzechowej, tworząc kratkę.
8. Mazurek wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30-35 minut w temperaturze 180°C.
9. Gdy mazurek się upiecze, wyjmij go z piekarnika i ostudź.
10. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Polej nią wierzch przestudzonego mazurka.
11. Pozwól czekoladzie stężec i stwardnieć, a następnie pokrój mazurek na kawałki i podawaj. Smacznego!

Podobne przepisy

mazurek kajmakowy z orzechami ziemnymi
andruty z orzechami
brownie z orzechami
rogaliki z orzechami
bezy z orzechami