Przepis na bezy z orzechami 📖

Składniki:
- 4 białka
- 200 g cukru
- 100 g zmielonych orzechów (np. włoskich lub laskowych)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie:
1. Białka oddzielamy od żółtek i umieszczamy w dużej misce.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier.
3. Gdy pianka jest sztywna i błyszcząca, dodajemy sok z cytryny i cukier waniliowy.
4. Delikatnie mieszamy, dodając stopniowo zmielone orzechy.
5. Przekładamy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując małe placki.
6. Bezy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 120°C przez około 1,5 godziny.
7. Po upieczeniu, wyjmujemy bezy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.

Gotowe bezy z orzechami są chrupiące z delikatnym orzechowym smakiem. Można je podawać z bitą śmietaną, lodami, owocami lub jako dodatek do deserów. Smacznego!

Podobne przepisy

rogaliki z orzechami
mazurka z orzechami
mazurek z orzechami
ciasteczka z orzechami
brownie z orzechami