Przepis na jabłecznik z orzechami 📖

Składniki:
- 4 duże jabłka (np. Granny Smith)
- 150 g mąki
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 100 g orzechów włoskich, posiekanych
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cynamon do posypania

Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
2. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy je na cienkie plasterki.
3. W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
4. Dodajemy roztopione masło oraz jajka, mieszamy dokładnie.
5. Do ciasta dodajemy posiekane orzechy włoskie i całość jeszcze raz dokładnie mieszamy.
6. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę plasterków jabłek.
7. Na jabłka równomiernie rozprowadzamy połowę przygotowanego ciasta.
8. Następnie układamy drugą połowę plasterków jabłek.
9. Całość przykrywamy resztą ciasta.
10. Wierzch posypujemy cynamonem.
11. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45-50 minut, aż ciasto nabierze złocistej barwy.
12. Gdy jabłecznik ostygnie, można go pokroić na porcje i podawać. Smacznego!

Podobne przepisy

bezy z orzechami
mazurka z orzechami
ciasteczka z orzechami
brownie z orzechami
babke z orzechami