Przepis na babkę z rabarbarem 📖

Składniki:

- 250g mąki pszennej
- 150g cukru
- 125g masła
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 200g rabarbaru (umytego i pokrojonego na małe kawałki)
- Szczypta soli

Przygotowanie:

1. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
2. W osobnej misce ubij masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
3. Dodaj jajka, jedno po drugim, cały czas ubijając.
4. Stopniowo dodaj do masy z jajkami mieszankę mąki i proszku do pieczenia. Dobrze wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
5. Wyłóż ciasto do formy keksowej lub prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Na wierzch ciasta równomiernie rozłóż pokrojony rabarbar.
7. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
8. Po wyjęciu z piekarnika, babkę można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

drożdżówki z rabarbarem
deser z rabarbarem
racuchy z rabarbarem
lemoniade z rabarbarem
ciasto z rabarbarem ani