Przepis na bardzo wysoki biszkopt 📖

Przepis na wysoki biszkopt:

Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki ciepłej wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Przygotuj okrągłą formę o średnicy 24 cm i wysokości około 10 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia lub delikatnie natłuść i oprósz mąką.

2. Oddziel białka od żółtek i umieść w osobnych miskach. Dodaj szczyptę soli do białek i ubijaj mikserem na sztywną pianę.

3. Powoli dodawaj cukier do białek, ciągle miksując, aż powstanie gęsta i błyszcząca masa.

4. Dodaj żółtka do miski z białkami i ponownie ubijaj mikserem, aż składniki dobrze się połączą.

5. W małej misce wymieszaj mąkę pszeniczną z proszkiem do pieczenia. Przesiej mieszankę mąki do miski z jajami i delikatnie wymieszaj za pomocą metalowej łyżki lub szpatułki, aby składniki się połączyły. Staraj się nie mieszać zbyt długo, aby nie utracić puszystości ciasta.

6. Dodaj ciepłą wodę i ekstrakt waniliowy do miski z ciastem, delikatnie wymieszaj.

7. Wlej ciasto do przygotowanej formy, równomiernie je rozprowadzając.

8. Piecz biszkopt w rozgrzanym piekarniku przez około 35-40 minut, lub do momentu, gdy stanie się pięknie złocisty i elastyczny w dotyku.

9. Wyjmij biszkopt z piekarnika i odwróć go do góry nogami, opierając formę na czymś, aby zapobiec zapadaniu się ciasta. Pozostaw w tej pozycji do całkowitego ostygnięcia.

10. Gotowy biszkopt możesz wykorzystać jako podstawę do tortów, nadziewając go ulubionymi kremami i owocami.

Smacznego!

Podobne przepisy

biszkopt wysoki
wysoki biszkopt 24 cm
wysoki biszkopt
bardzo dobry biszkopt
wysoki biszkopt kakaowy