Przepis na bardzo wysoki biszkopt 📖
Przepis na wysoki biszkopt:Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki ciepłej wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Przygotuj okrągłą formę o średnicy 24 cm i wysokości około 10 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia lub delikatnie natłuść i oprósz mąką.
2. Oddziel białka od żółtek i umieść w osobnych miskach. Dodaj szczyptę soli do białek i ubijaj mikserem na sztywną pianę.
3. Powoli dodawaj cukier do białek, ciągle miksując, aż powstanie gęsta i błyszcząca masa.
4. Dodaj żółtka do miski z białkami i ponownie ubijaj mikserem, aż składniki dobrze się połączą.
5. W małej misce wymieszaj mąkę pszeniczną z proszkiem do pieczenia. Przesiej mieszankę mąki do miski z jajami i delikatnie wymieszaj za pomocą metalowej łyżki lub szpatułki, aby składniki się połączyły. Staraj się nie mieszać zbyt długo, aby nie utracić puszystości ciasta.
6. Dodaj ciepłą wodę i ekstrakt waniliowy do miski z ciastem, delikatnie wymieszaj.
7. Wlej ciasto do przygotowanej formy, równomiernie je rozprowadzając.
8. Piecz biszkopt w rozgrzanym piekarniku przez około 35-40 minut, lub do momentu, gdy stanie się pięknie złocisty i elastyczny w dotyku.
9. Wyjmij biszkopt z piekarnika i odwróć go do góry nogami, opierając formę na czymś, aby zapobiec zapadaniu się ciasta. Pozostaw w tej pozycji do całkowitego ostygnięcia.
10. Gotowy biszkopt możesz wykorzystać jako podstawę do tortów, nadziewając go ulubionymi kremami i owocami.
Smacznego!