Przepis na barszcz czerwony żurek 📖

Przepis na barszcz czerwony żurek:

Składniki:
- 500 g buraków
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 korzeń selera
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 łyżki śmietany do podania
- kilka gałązek koperku do podania

Przygotowanie:
1. Buraki, cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler obierz i pokrój w kostkę.
2. Czosnek posiekaj drobno.
3. W garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek i smaż, aż zmiękną.
4. Dodaj marchewkę, pietruszkę i seler, smaż przez kilka minut.
5. Następnie dodaj buraki i smaż jeszcze przez około 5 minut.
6. Dodaj bulion warzywny, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i cukier.
7. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu około 30-40 minut, aż buraki będą miękkie.
8. Po tym czasie lekko ostudź zupę, a następnie zblenduj na gładki krem.
9. W rondelku rozpuść mąkę na łyżce oleju, aż nabierze złotego koloru.
10. Zupę wlej powoli do mąki, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek.
11. Gotuj zupę na małym ogniu jeszcze przez 10-15 minut, aby zgęstniała.
12. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
13. Podawaj barszcz czerwony żurek z łyżką śmietany i posiekanym koperkiem. Smacznego!

Podobne przepisy

barszcz czerwony na zakwasie
polski barszcz czerwony
zupę barszcz czerwony
wielkanocny barszcz czerwony z chrzanem
żurek barszcz