Przepis na barszcz wigilijny 📖
Składniki:- 1 kg buraków
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 2 seler naciowy
- 1 pietruszka
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- kwas chlebowy (opcjonalnie)
- śmietana do podania
Przygotowanie:
1. Buraki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, a marchewki, seler naciowy, pietruszkę i por pokrój na nieduże kawałki.
2. W dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i wszystkie warzywa. Smaż je przez kilka minut, aż zmiękną.
3. Następnie zalej warzywa wodą tak, aby warzywa były dobrze przykryte. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, cukier i sól.
4. Gotuj barszcz pod przykryciem na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż buraki będą miękkie.
5. Pod koniec gotowania dodaj kwas chlebowy, jeśli chcesz uzyskać kwaśny smak. Możesz również dodać więcej soli i cukru według własnego smaku.
6. Gdy barszcz jest gotowy, usuń liście laurowe i ziele angielskie, a następnie zmiksuj zupę na gładką masę (możesz to zrobić blenderem lub w malakserze).
7. Podawaj barszcz wigilijny z kleksem śmietany oraz z uszkami lub ziemniakami. Dobrze smakuje również na zimno.
Smacznego!