Przepis na zur wigilijny 📖
Składniki:- 1 kg buraków kwaszonych
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- garść suszonych grzybów
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 l wody
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
1. Buraki kwaszone razem z cebulą, liśćmi laurowymi i grzybami zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut.
2. Po tym czasie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
3. W osobnym garnku rozpuść masło i dodaj mąkę. Smaż cały czas mieszając, aż mąka lekko się zezłoci.
4. Do mąki wlać stopniowo zaprawkę z buraków i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
5. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze około 15 minut.
6. Na samym końcu dodaj kwaśną śmietanę i ponownie dokładnie wymieszaj.
7. Podaj gorący z chlebem lub ziemniakami.
Smacznego!