Przepis na beza pavlova 📖

Składniki:

- 6 białek

- 300 g cukru pudru

- 1 łyżeczka octu winnego

- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

- kolorowe owoce i bita śmietana do dekoracji

Przygotowanie:

1. Wysokiej jakości białka należy oddzielić od żółtek i umieścić w dużej i czystej misce.

2. Białka należy ubić na sztywną, błyszczącą pianę za pomocą elektrycznego miksera.

3. Stopniowo dodajemy cukier puder, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.

4. Następnie wlewamy ocet winny, skrobię kukurydzianą oraz aromat waniliowy, cały czas mieszając.

5. Gotową masę nakładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w kształcie okręgu lub kwadratu.

6. Wierzch piany możemy udekorować kolorowymi owocami i bitą śmietaną.

7. Wkładamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy bez otwierania drzwiczek przez około 1 godzinę w temperaturze 150 stopni Celsjusza.

8. Po upieczeniu pozostawiamy bezę w piekarniku do całkowitego ostudzenia.

9. Gotową bezę pavlovą kroimy na porcje i podajemy na talerzach. Enjoy!

Podobne przepisy

bezy pavlova
mini pavlova
tort pavlova
beze pavlova
beze pavlova z mascarpone