Przepis na tort pavlova 📖
Tort pavlova jest wyjątkowy i delikatny. Oto prosty przepis na przygotowanie tego pysznego deseru:Składniki:
- 6 białek jajek
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 500 ml śmietany kremówki
- Świeże owoce, np. truskawki, maliny, kiwi (do dekoracji)
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 120°C. Przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia.
2. W dużej misce ubij białka jajek na sztywną pianę. Możesz używać miksera na wysokich obrotach.
3. Stopniowo dodawaj cukier, jedną łyżkę na raz, i cały czas ubijaj pianę, aż będzie gładka i błyszcząca.
4. Dodaj ocet winny, mąkę ziemniaczaną i ekstrakt z wanilii. Delikatnie wymieszaj składniki za pomocą łopatki.
5. Przełóż masę na przygotowaną blachę do pieczenia i uformuj okrągłe ciasto o średnicy około 20-22cm. Niektórzy wolą uformować tort w formie kwadratu lub serca.
6. Piecz pavlovę w rozgrzanym piekarniku przez około 1 godzinę i 30 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale pozostaw tort wewnątrz, aż będzie całkowicie ostudzony.
7. W międzyczasie ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
8. Ostudzoną pavlovę delikatnie przenieś na paterę lub talerz, a następnie wyłóż ją na wierzch ubitą śmietaną.
9. Na wierzchu dekoruj tort pavlova świeżymi owocami. Możesz pokroić owoce na plastry, połówki lub wykorzystać np. maliny lub truskawki w całości.
10. Gotowy tort pavlova można przechowywać w lodówce przez kilka godzin przed podaniem.
Smacznego!