Przepis na mini pavlova 📖
Składniki:- 4 białka jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 1 szklanka śmietany 30%
- owoce do dekoracji (np. truskawki, maliny, jagody)
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 120°C.
2. Białka oddziel od żółtek i umieść w misce.
3. Używając miksera, ubij białka na sztywną pianę.
4. Dodaj stopniowo cukier puder ciągle mieszając mikserem.
5. Połącz octem i skrobią kukurydzianą w małej miseczce, a następnie dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.
6. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakładaj małe porcje masy na blaszkę w formie małych krążków.
7. Gotuj około 1 godzinę, aż zewnątrz pavlovae będą chrupiące, a wewnątrz miękkie.
8. Wyjmij kawałki z piekarnika i pozostaw na blasze do ostygnięcia.
9. Ubić śmietanę i dodać na wierzch pavlovae. Udekoruj owocami i serwuj.
Smacznego!