Przepis na beza sucha 📖
Składniki:- 6 białek
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Białka oddzielamy od żółtek i przelewamy do dużej, czystej miski.
2. Białka ubijamy na sztywno za pomocą miksera, dodając stopniowo cukier.
3. Do ubitych białek dodajemy ocet, skrobię ziemniaczaną i sok z cytryny.
4. Nadal miksujemy na najwyższych obrotach, aż masa będzie gładka, lśniąca i trzyma kształt.
5. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
6. Za pomocą dużej łyżki nakładamy porcje bezy na blachę, zostawiając odstęp między nimi.
7. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 120 stopni Celsjusza i pieczemy bez przykrycia przez około 90 minut.
8. Po upieczeniu odstawiamy blaszkę do wystudzenia, a następnie delikatnie odklejamy bezy od papieru.
9. Bezę suchą można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, by zachowała swoją chrupkość.
Smacznego!