Przepis na kiełbasę krakowską suchą 📖

Oto przepis na kiełbasę krakowską suchą:

Składniki:
- 1 kg wieprzowego mięsa bez kości (najlepiej łopatka lub karkówka)
- 30 g soli
- 5 g pieprzu
- 3 g mielonego czosnku
- 2 g kminku mielonego
- 1 g goździków mielonych
- 1 g gałki muszkatołowej
- 1 g mielonej papryki ostra
- 1 g mielonej papryki słodka

Instrukcje:

1. Mięso dokładnie oczyść z błon i stwardziałych części, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki.

2. W misce wymieszaj sól, pieprz, czosnek, kminek, goździki, gałkę muszkatołową oraz obie papryki.

3. Przygotowanymi przyprawami dokładnie obtocz kawałki mięsa, dbając o równomierne ich pokrycie.

4. Owiń mięso w lnianą ściereczkę lub natrzyj delikatnie oliwą, a następnie obwiąż jedno zakończenie sznurkiem spożywczym.

5. Powieś przygotowane mięso w suchym i dobrze wentylowanym miejscu. Ważne jest, aby temperatury nie przekraczały 15 stopni Celsjusza, a wilgotność wynosiła około 70%.

6. Pozostaw mięso suszyć przez około 4-6 tygodni, aż stanie się twarda i sucha.

7. Po upływie tego czasu, usuń ściereczkę i sznurek, a kiełbasę krakowską gotową do spożycia.

Możesz przechowywać ją w suchym i chłodnym miejscu przez kilka miesięcy.

Podobne przepisy

kiełbasę krakowską
kiełbasę krakowską z piekarnika
kiełbasę krakowska wieprzowa
kiełbasę krakowską parzoną
kiełbasę krakowską wędzoną