Przepis na sucha beze 📖
Sucha beza jest pysznym i łatwym do przygotowania deserem. Oto przepis na suchą bezę:Składniki:
- 4 białka jajek
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 120°C i przygotuj dużą blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Białka oddziel od żółtek i umieść je w jednej misce.
3. Ubij białka w misce za pomocą miksera na najwyższych obrotach, aż uzyskasz sztywną pianę.
4. Dodaj stopniowo cukier do ubitych białek, ubijając dalej na najwyższych obrotach, aż cukier będzie dobrze rozpuszczony i masa będzie lśniąca.
5. Dodaj sok z cytryny do masy i delikatnie wymieszaj go łyżką.
6. Przełóż masę bezową do rękawa cukierniczego lub jednorazowej torebki strunowej.
7. Wyciskaj małe beziki na przygotowaną blaszkę, zachowując odstępy między nimi.
8. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz bezki przez około 1,5 godziny, aż będą suche i delikatnie zrumienione na wierzchu.
9. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i pozostaw bezki w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
10. Ostrożnie odklej bezki od papieru do pieczenia i przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Sucha beza jest gotowa do podania! Możesz ją samodzielnie zjeść lub użyć jako dodatek do innych deserów, na przykład do lodów, musów czy owocowego kremu. Smacznego!