Przepis na beze malinowa chmurka 📖

Oto prosty przepis na beze malinową chmurkę:

Składniki:
- 4 białka jaj
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 g malin świeżych lub mrożonych
- Kilka malin do dekoracji

Instrukcje:

1. W fazie przygotowań piekarnika, nagrzej go do 120 stopni Celsjusza. Przygotuj również blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

2. W misce miksera umieść białka jaj i ubij na wysokich obrotach, aż uzyskają pianę.

3. Dodaj cukier stopniowo, łagodnie wsypując go do piany, cały czas ubijając.

4. Wlej ocet i ekstrakt waniliowy do miski. Kontynuuj ubijanie aż do momentu, gdy masa będzie gęsta i lśniąca.

5. Przygotowaną masę bezy przełóż do rękawa cukierniczego z przykładanym trójkątnym końcówkiem.

6. Wyciśnij na blaszkę porcje bezy w kształcie chmurki.

7. Na każdej bezie umieść po kilka malin i delikatnie je dociskaj.

8. Blachę z beze umieść w nagrzanym piekarniku i piecz przez około 40-45 minut, aż beza będzie chrupiąca i sucha.

9. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i pozostaw bezy w piekarniku, aż ostygną.

10. Gdy już wystygną, delikatnie odklej je od papieru do pieczenia i podawaj ozdobione dodatkowymi malinami. Smacznego!

Podobne przepisy

malinowa chmurka
deser malinowa chmurka
ciasto chmurka malinowa
tort malinowa chmurka
prosty malinowa chmurka