Przepis na tort malinowa chmurka 📖
Składniki:- 250 g biszkoptów
- 500 g malin
- 400 ml śmietanki kremówki (30% tłuszczu)
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
1. Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Maliny dokładnie myjemy, osuszamy i przekładamy do rondelka.
3. Dodajemy cukier puder i sok z cytryny, a następnie gotujemy na niewielkim ogniu przez około 10 minut, aż maliny puszczą sok.
4. Odstawiamy maliny do ostudzenia.
5. Biszkopty kroimy na połowę i układamy na dnie tortownicy, tworząc pierwszą warstwę.
6. Śmietankę kremówkę ubijamy mikserem na sztywno.
7. Do ubitej śmietany dodajemy ostudzone maliny i delikatnie mieszamy.
8. Dodajemy ostudzoną żelatynę i jeszcze raz mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
9. Powstałą masę wylewamy na biszkopty równomiernie.
10. Na wierzch malinowej masy układamy drugą warstwę biszkoptów.
11. Tort odstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby stężał.
12. Po tym czasie wyjmujemy tort z lodówki, delikatnie wyjmujemy z tortownicy i dekorujemy świeżymi malinami.
13. Gotowy tort malinowa chmurka podajemy i delektujemy się jego smakiem!
Smacznego!