Przepis na beze na blachę 📖
Przepis na bezę na blachę:Składniki:
- 6 dużych białek
- 300g drobnego cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 1 szczypta soli
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 120°C i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
2. W dużej misce ubij białka ze szczyptą soli do momentu, gdy staną się puszyste i utrzymają sztywne szczyty.
3. Dodać stopniowo cukier, jedną łyżkę na raz, ubijając ciągle na wysokich obrotach. Kontynuuj ubijanie, aż cukier zostanie całkowicie rozpuszczony i masa będzie błyszcząca.
4. Dodaj ocet winny i skrobię ziemniaczaną do masy bezowej. Możesz również dodać ekstrakt waniliowy dla dodatkowego smaku. Delikatnie wymieszaj składniki za pomocą łopatki, ale nie mieszaj zbyt intensywnie.
5. Przelej przygotowaną masę na przygotowaną wcześniej blachę do pieczenia. Możesz uformować bezę dowolnymi kształtami - na przykład prostokąt lub okrąg.
6. Włóż blachę do piekarnika i piecz bezę przez około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia zaleca się otwierać piekarnik co 30 minut, aby umożliwić ujście wilgoci.
7. Po upływie 1,5 godziny wyłącz piekarnik, ale pozostaw bezę w środku, aż ostygnie. Dzięki temu bez zostanie w pełni wyschnięta i chrupiąca.
8. Gdy beza jest już całkowicie zimna, delikatnie ją odrywaj od papieru do pieczenia i podawaj w wybranej formie - można ją np. wyłamać na mniejsze kawałki lub udekorować pysznymi owocami i bitą śmietaną.
Teraz możesz cieszyć się pyszną, chrupiącą bezą na blachę!